2022: Un any d’oportunitats per a l’scale up de l’economia social

El Pla d’Acció d’Economia Social, que ja està disponible en 23 idiomes oficials de la UE, es va presentar el 9 de desembre de 2021, encara que la seva presentació social va tenir lloc el 16 de desembre a Brussel·les, en un acte a La Tricoterie (una cooperativa) molt ben organitzat per la Comissió Europea, respectant al màxim la normativa sanitària vigent.

L’esdeveniment (enregistrament disponible aquí) va reunir oradors clau com els comissaris Nicolas Schmit i Thierry Breton, el premi Nobel i empresari Muhammad Yunus; l’eurodiputada Patrizia Toia, president de la SEE, Juan Antonio Pedreño, representant de la propera Presidència francesa del Consell; el comentarista del Financial Times Martin Sandbu; i un excel·lent grup d’empresaris i professionals de l’economia social com Nicolas Hazard (assessor especial de la Comissió), Marta Lozano (Wazo Coop), Vesna Bajsanski-Agić (Fundació Mozaic), Sofi Fridland (nouvingut), i Jean Moreau ( Phenix), entre d’altres.

Ara que el Pla d’Acció d’Economia Social és una realitat i que podem felicitar-nos per la important quantitat de reaccions i la seva visibilitat als mitjans (incloent articles a Financial Times, Pioneers Post, Care News, El Diario i Co-operative News), ens podem preguntar què ve després? Amb les seves 38 actuacions l’Acció d’Economia Social té un horitzó 2030 per a la seva execució, encara que la majoria de les actuacions per a les quals es facilita el calendari estan previstes el 2022 i el 2023.

Què segueix?

L’1 de gener, la Presidència francesa del Consell va començar amb una agenda important per acompanyar l’èxit del Pla d’Acció de l’Economia Social, inclosa una Conferència de l’Economia Social de la UE que se celebrarà els dies 17 i 18 de febrer a Estrasburg (amb el suport de la ciutat, l’Europea, el CESE i l’Intergrup d’Economia Social).

Un camí de transició cap a un ecosistema de proximitat i economia social més resistent, sostenible i digital: la Comissió ja ha llançat una enquesta adreçada a tots els actors de l‟economia social i institucions/organitzacions compromeses amb la promoció de l‟economia social. L’objectiu principal és assegurar-se que l’economia social acceleri i tingui èxit a les transicions verda i digital. L’enquesta, la data límit de la qual és el 28 de febrer, és el primer pas d’un procés participatiu en què es convidarà tots els actors de l’economia social a participar-hi i comprometre’s. 

El Parlament Europeu (Comitè d’Ocupació, amb una opinió del Comitè de Desenvolupament Regional) proporcionarà un informe sobre el Pla d’acció d’economia social, una primera aportació oficial d’altres institucions de la UE amb l’objectiu d’acompanyar i donar suport a l’èxit de la iniciativa. Aquest treball estarà dirigit per l’eurodiputat Jordi Cañas (Renew, ES) en cooperació amb Heléne Fritzon (S&D, Suècia), Katrin Langensiepen (Verds, DE), Margarita De La Pisa Carrión (ECR, ES), Konstantinos Arvanitis (L’Esquerra, EL) i Niyazi Kizilyürek (L’Esquerra, CY). 

L’Intergrup d’Economia Social també seguirà de prop i aportarà el Pla d’Acció d’Economia Social amb una agenda renovada el 2022. 

I hi haurà molt més com a accions concretes i oportunitats de finançament per promoure l’economia social sota el Programa del Mercat Únic i l’InvestEU, el Pacte per les Habilitats per a l’Economia Social i la Proximitat, el nou Centre Europeu de Competència per a la Innovació Social, un tancament monitor d’oportunitats per ampliar les solucions de l’economia social sota la Iniciativa de Recuperació i Resiliència i els seus Plans Nacionals, una Acadèmia de Polítiques d’Emprenedoria Juvenil, la Nova Bauhaus Europea i l’Ona de Renovació, i moltes altres iniciatives com la Recomanació del Consell sobre Economia Social, o el Portal Únic de la UE per a l’Economia Social que cal preparar.

En resum, el 2022 serà un any de noves oportunitats per a tots els actors de l’economia social, per assegurar-nos que puguem desbloquejar col·lectivament tot el nostre potencial per a Transicions Justes i construir un futur de prosperitat compartida i sostenible. En cooperació amb les institucions de la UE, els Estats membres, les regions, les ciutats i altres organitzacions, l’economia social farà que passi, ho complirem! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Subscriu-te a la Newsletter

*

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad